logo

 

Westcote Bell Pottery and Studios
Vaughan L Smith and Jacqueline M Cohen

3447 Hwy 331, PO Box 68, LaHave, Nova Scotia,
B0R 1C0, Canada, 902 693 2042.
vsmithpots@aol.com

logo

 Stage 2 of the studio renovation from Jan 28th- Feb. 13th.
The first two weeks involved placing 9 windows and 4 glass doors on the ground floor. During the process of framing and installing windows, an area was exposed on the South East corner which revealed some damp. Fortunately we had a supply of old wide boards in the studio, we replaced the damp boards with those. I later located some cracked exterior boards which had been allowing water to enter the damp area inside the wall. I used acoustic calk to fill these gaps. We also covered the exterior boards with Tyvec paper which keeps water out and allows air penetration. The Tyvec was also placed all around the window frames. The exterior covering on the East wall, which receives all of the force from powerful Nor easters, is cedar shingles. These looked bad but on removing some, were found to be in dry condition. We had to build some framing walls on the inside North wall to cover some large rocks, these were causing a large amount of heat loss. This was a functional/ environmental vs aesthetic choice, a beautiful feature to keep, but a money pit to heat if left exposed, definitely not a green feature. I am trying to create a studio that recycles everything and is minimal in environmental impact. This wall will be insulated more than required by codes. The heating contractor also pointed out the benefits of using propane rather than oil. The studio is right on the water and any leaking oil would be a disaster, propane, if leaked, would simply evaporate. The cost of a propane heating system will also be less. We are going with two wall mounted units, one on each floor. Each unit has to have a vent outside, is 93% efficient and blows hot air into the studio. There is no need for duct work in a large open space. Finally we want to retain the character of the building. The building is 151 years old, the wooden beams are like the bones of the building. So instead of covering them up, we are exposing the larger ones. The sheet rock has to be applied over wooden slats called strapping, nailed in every 16 inches across the ceiling, the wall beams vary in width between each one, most often 20 inches apart, although some are 12 inches apart. The area for the heating equipment was insulated and will be sheet rocked before the framing inspection, the heat is needed to dry out the woodwork before insulation is applied. This is to prevent dry rot from setting in. This completes the lower floor, ready for the framing inspection. The second floor will have to be reached on the out side by using scaffolding. The next update will be early March.


Back to the home page
Back to the last page
Stage 3 renovation
Stage 4 renovation
 
 
studio
The studio before renovation.
studio
The studio, lower floor, before renovation.
studio
The south wall with lower level doors and windows.
studio
Looking East over the Lahave estuary.
studio
Looking at the south wall.
studio
Looking South
studio
looking over the back deck
studio
Looking South
studio
The heating system will go here.
studio The photographs left and right show the upstairs before renovation. studio

 

Back to the Home Page